top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSanne Keulers

Over leven in tijden van corona - de verhalenDeze vreemde tijden raken ons allemaal. We komen uitdagingen en onzekerheden tegen en er wordt gesproken over een "nieuw normaal". Waar loop je tegen aan in deze tijd? Wat houd je op de been? Hoe zorg je dat je fysiek en mentaal gezond blijft? Wat kunnen we van elkaar leren in deze tijd? Op zoek naar persoonlijke antwoorden ging ik op pad om mensen te interviewen. Lees hier de persoonlijke verhalen over leven in tijden van corona.


Vandaag de ervaringen van Lisanne...Niemand zien en leven in spanning

Ik probeer er nuchter in te staan en mij te houden aan de maatregelen. Er nuchter in staan lukt niet altijd, dat gaat met ups & downs. In het begin ben ik wel op sommige momenten bang geweest en uiterst voorzichtig met de hele situatie, omdat mijn moeder net een stamceltransplantatie had ondergaan en tot de risicogroep behoort. Wij hebben de zorg voor haar opgenomen toen ze thuis kwam. Dat betekende niemand zien, niks afspreken met vriendinnen en boodschappen zoveel mogelijk laten bezorgen of de juiste tijden uit te kiezen waarop de supermarkt het minst druk zou zijn. Je leeft toch wel een beetje in spanning, je wilt op geen enkele manier risico lopen. Nu het elke dag steeds beter met haar gaat, kunnen we dat ook wat meer loslaten en er het beste van maken. Toch wat langer blijven liggen in de ochtend, samen met mijn vriend koffie drinken in de ochtend, samen lunchen. Dit afwisselen met virtuele borrels met vriendinnen of een 1,5 meter afstandswandeling met vrienden/collega's door Leiden. Op werkgebied? Ene dag beter dan de andere, soms is er geen focus, kan ik mij niet concentreren en komen de muren op mij af. Je kunt er tegen 'vechten' maar eigenlijk kun je er maar beter aan toegeven en morgen weer een dag . Wat ik voornamelijk merk is dat ik mijzelf wel vaker ben tegengekomen de afgelopen weken: voelen, ervaren en verwerken. Klinkt cliché, maar misschien is dit ook een mooi moment om jezelf goed te leren kennen.


"Selfcare momenten plan ik in"

Ik probeer doordeweeks hetzelfde te doen zoals ik dat ook deed toen ik nog naar kantoor ging en zorg extra goed voor mezelf. Ik maak 's ochtends een lekkere fruitsmoothie, vers brood of croissantjes van de bakker, wat meer vitamine D in de pauze en meer selfcare momenten die ik ook bewust plan voor mijzelf. Ook probeer ik soms de boel, de boel te laten, niet teveel te piekeren of te lang blijven hangen in een bepaalde (werk)situatie en juist die momenten te pakken om naar buiten te gaan voor frisse lucht en wat beweging.


"Ik heb echt mensen om mij heen nodig"

In het begin belde ik vaker (soms wel dagelijks) met mijn (beste) vriendinnen/vrienden, appen, facetimen, virtuele borrels en stuurde ik weer ouderwets een kaartje. Meer aandacht voor verjaardagen, flesje wijn of een taart opsturen. Op het moment zie ik zo nu en dan vriendinnen op 1,5 meter afstand. Samen buiten eten, wijntje drinken, koffie'tje halen in de stad - ik ben echt een sociaal dier, ik heb echt mensen om mij heen nodig.


Hardlopen en online krachttraining

Sporten en ik hebben altijd een haat-liefde verhouding gehad. In mijn hoogtijdagen sportte ik 3 á 4 keer per week met vriendinnen, de 'sociale druk' begon in de ochtend in de app tot 5 minuten voor de groepsles - je kon er niet echt onderuit, maar dat was juist goed. Nu ben ik weer begonnen met hardlopen, samen met heel Nederland nieuwe hardloopschoenen gekocht en de app 5K gedownload. Daarnaast probeer ik van mijn sportclub en van Saints and Stars online/live lessen te volgen voor wat meer krachttrainingen. 


Structuur in mijn dag, een virtuele schouder en niet elke dag het nieuws


Ik probeer structuur in mijn dag te houden en de dingen te blijven doen die ik altijd deed maar dan net wat anders. Thuis werken, thuis sporten, virtuele borrels en bellen met vriendinnen. Op tijd op staan, aankleden, opmaken en ontbijten voor we aan het werk gaan. En niet te vergeten: pauzes inplannen! Contact houden met familie en vrienden, open gesprekken over hoe het echt gaat (goede vrienden zien van een afstand toch wel of wel of niet goed gaat, zij kunnen juist helpen, een virtuele schouder bieden of je gezeur aanhoren). Bewegen, gezond eten en een wijntje op zijn tijd (of misschien wat vaker) moet kunnen, zeker met mooi lente weer. Oh ja! En ik kijk niet elke dag het nieuws, ik word soms echt deprimerend dat alles draait om corona. Ik begrijp dat dit niet anders kan in deze tijd, maar ik kies er wel bewust voor om niet elke dag daarin het laatste nieuws te willen weten (belangrijke dingen hoor ik wel via Tom, mijn vriend). Om af te sluiten, een goede nachtrust en stay positive! 


Mijn persoonlijke tip:

Probeer (meer) te genieten van de tijd die je méér hebt - voor jezelf of samen (vanwege geen reistijd en minder afspreken). Ga lekker naar buiten, ontdek de lokale restaurants (afhaal/delivery) en koffietentjes die open zijn. Ontdek nieuwe wandelgebieden in/rondom je stad. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de laatste jaren het nog nooit zo bewust lente heb zien worden, elke dag worden de bomen groener, gaan er meer vogels fluiten - in deze tijden zijn dit de kleine dingen die mij echt blij maken!


Het klinkt allemaal alsof het heel makkelijk is, simpel uitvoerbaar en dat het mij makkelijk afgaat...integendeel...Je moet het echt zelf doen en ook echt zelf willen, anders ga je iets doen wat tegen je zin in gaat en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page