top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSanne Keulers

“Met 50% van de ideale situatie 100% willen bereiken.

Bijgewerkt op: 16 apr. 2020


"Als ik nu niet doorwerk, wordt het kind van mijn cliënt misschien mishandeld.” Op haar voorhoofd staat een zorgelijke frons. Ze kijkt me aan met een machteloze blik in haar ogen en zegt: ik voel me gewoon verantwoordelijk. Ook voor het virus was het al druk op haar werk. Maar nu werkt ze vanuit huis en heeft ze naast deze drukke baan samen met haar vriend ook de zorg voor haar 7

maanden oude baby. “En natuurlijk, net als het mijn shift is op de baby te letten, belt mijn cliënt mij terug.” Tijdens haar verhaal beweegt ze sneller dan ik van haar gewend ben. “Zorg je goed voor jezelf? Je kunt niet heel de wereld redden, je doet wat je kunt.” Met deze woorden probeer ik haar gerust te stellen.


Ik loop naar huis, maar mijn gedachten zijn nog bij ons gesprek. Ook ik maak me zorgen, zorgen om mijn vriendin. In al die jaren dat wij bevriend zijn, weet ik hoe verantwoordelijk zij zich voelt. Hoe graag zij mensen wil helpen. Zeker in deze tijd. En nu moet ze met 50% van de ideale situatie 100% van haar cliënten helpen. Ze heeft de neiging om maar door te gaan en veel meer uren te werken. Maar als zij te lang hiermee doorgaat, valt ze uit en heeft niemand wat aan haar.



Oeps, toch een korter lontje…


Toch herken ik deze neiging ook bij mezelf. In drukke periodes ga ik van training naar training, terwijl ik tussendoor mezelf voorbereid en coachgesprekken voer. Ik voel me dan uitgedaagd en ga op in mijn werk. Als mensen het vragen, gaat het allemaal prima met me. Ik ben bezig, druk en voel niks. Eigenlijk heb ik ook geen tijd om te voelen en ga ik door. Totdat ik ’s avonds op de bank zit en mijn vriend oppert of ik niet even moet gaan Mindfulness’en. Oeps, blijkbaar had ik toch een korter lontje dan ik zelf door had. Mindfulness helpt mij om weer even alles te mogen voelen: de druk, de stress, de machteloosheid, de onzekerheid, het verdriet of de angst. Alles mag er zijn en dat helpt mij. Mijn vriend weet dat.


Wat mijn vriend deed voor mij, deed ik eigenlijk ook voor mijn vriendin. Het was een kort gesprekje, een opmerking, maar het herinnerde mij om goed voor mezelf te zorgen. Het is iets wat we allemaal nodig hebben in tijden van stress. Als de stress te hoog wordt, zie je vaak niet meer dat je jezelf vergeet. Je gaat harder werken om de controle te behouden en loopt jezelf hard voorbij. Je hebt nog wel oog voor de ander, maar niet voor jezelf. Terwijl het goed zorgen voor jezelf juist kan helpen met de stressvolle situatie om te gaan.


Zoek een buddy.


Bij defensie werken ze er al jaren mee: een buddy systeem. Buddy’s houden elkaar scherp en zien van elkaar of er voldoende gegeten, geslapen en ontspannen wordt. Je buddy laat je stoom afblazen, spreekt je aan op je gedrag en zorgt dat je veilig bent. Ik denk dat we hier veel van kunnen leren in ons gewone dagelijkse leven, want ook daar krijgen we te maken met stress. Dit zie je bij het zorgpersoneel op dit moment, maar ook in vele andere sectoren. En vergeet niet, ook onderspanning veroorzaakt stress.



Het hebben van een buddy werkt, omdat het niet vaak voorkomt dat je tegelijkertijd in de stress schiet of in de put zit. Je wisselt elkaar af. Dat is de kracht van het buddy systeem. Je kunt je buddy vertellen wat je nodig hebt wanneer je stress ervaart of welke valkuilen je van jezelf kent, zodat hij hier extra alert op kan zijn. Praat met elkaar. Praten verlicht, het helpt bij de verwerking van je emoties. Emoties die we allemaal hebben. Je buddy kan je partner zijn, een goede vriend, de buurman, je ouder of een andere kennis. Iemand met wie je afspreekt: wij houden elkaar in de gaten, zodat we samen sterk blijven.


De volgende dag app ik mijn vriendin. “Hoe gaat het met je?” Vrolijk krijg ik terug: “Een stuk betere dag dan gisteren, net even lekker koffie gedaan met collega’s, relaxed aan!” Met een gerust hart begin ik mijn dag.

Wanneer je merkt dat de stress niet afneemt, zoek dan professionele hulp.

Bron: Webinar Ministerie van Defensie 24 maart 2020

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page