top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSanne Keulers

“Leider van jouw leven, ook als het lastig is.”


3 Tips om de leiding terug te pakken.

De wekker gaat. Ik wrijf in mijn ogen en realiseer me ineens weer in wat voor een bizarre situatie we zitten. De meeste opdrachten en afspraken buiten de deur zijn afgezegd. Bedrijven om mij heen nemen rigoureuze maatregelen om deze moeilijke tijd te overbruggen. Ik stap de douche in en mijn gedachten gaan naar de vraag hoe ik mensen in deze tijd het beste kan helpen. Vanuit huis, want daar zit ik en niet voor even.


Voor velen onder ons is dit een zeer lastige tijd. Je familie of kennissen zijn ziek en je kunt niet voor hen zorgen, je kinderen zitten ineens thuis en je krijgt je werk niet gedaan, je bent ondernemer en verliest inkomsten of je maakt je andere zorgen. Hoe zorg je ervoor dat je niet overgeleverd bent aan je angsten, aan de zorgen in je hoofd en de spanning in je lichaam? Hoe blijf je leider van jouw leven, ook als het lastig is?
3 Tips voor het omgaan met deze lastige tijd: 1. Wees proactief

Proactiviteit gaat verder dan alleen initiatief nemen. Het is een manier van kijken naar de wereld. Bij een proactieve manier van kijken, neem je verantwoordelijkheid voor jouw deel hoe erg je situatie ook is. En in deze onzekere tijden kan jouw situatie best lastig zijn. Maar wat is nu precies jouw deel? Jouw deel bestaat uit je gevoelens, gedachten, motivatie, keuzes, fouten en verwachtingen.


Hoe kun je daar verantwoordelijkheid over pakken? Laten we eerst eens kijken wat er gebeurt als je geen verantwoordelijkheid pakt. Wanneer je geen verantwoordelijkheid neemt, zijn er twee veel voorkomende scenario’s. Het eerste scenario is dat je iemand anders de schuld geeft. Jij bent het slachtoffer van de daden van de ander. Hij is verantwoordelijk voor waarom jij je zo slecht voelt. Je bent bijvoorbeeld boos op je werkgever of de overheid, omdat zij bepaalde beslissingen maken. Het wijzen van de vinger zorgt ervoor dat jij niet in actie komt. Je blijft hangen in het slechte gevoel dat de ander volgens jou heeft veroorzaakt. Het tweede scenario is dat je jezelf de schuld geeft. Jij voelt je hierdoor slecht, want je mag geen fouten maken: had je je familielid nog maar bezocht, had je maar een andere werkgever gekozen, was je maar geen ZZP’er geworden, had je maar een andere beslissing genomen.


Beide scenario’s zijn niet effectief, omdat je niet jouw deel onder ogen ziet en jouw verantwoordelijkheid pakt. Verantwoordelijkheid pakken betekent dat je allereerst toegeeft aan jezelf dat je baalt, angstig, boos of verdrietig bent. Deze gevoelens zijn er nu en dat is oké. Daarna probeer je zelf actief wat aan je situatie te veranderen. In plaats van te blijven hangen in je ellende, focus je op wat je wel kunt doen! Hoe erg je situatie ook is, je hebt altijd een keuze hoe jij hierop wilt reageren.

2. Train je brein met Mindfulness

In een tijd als deze is het helemaal niet gek dat je allerlei gevoelens en gedachten hebt. Misschien ervaar je angst, onzekerheid, eenzaamheid, onrust, boosheid of verdriet. Je hoofd kan vol zitten of de spanning kan zich vast zetten in je lichaam. Wanneer je dit merkt kan Mindfulness je helpen. Het klinkt misschien zweverig, maar het is eigenlijk net sporten alleen dan voor je brein. Je traint je aandacht. Omdat we meestal niet zitten te wachten op deze gevoelens en gedachten, gaan we er hard tegen vechten of we negeren ze. We willen er vanaf zijn en het liefst zo snel mogelijk. Meestal werkt dit averechts.

In plaats van je te verzetten tegen de gedachten, pijn en emotie, observeer je bij Mindfulness wat er gebeurt zonder te oordelen en met aandacht. Hoe pijnlijk ze ook zijn, je gaat er juist met je aandacht naar toe, ervaart ze, zonder er door meegesleept te worden in een neerwaartse spiraal. Dit geeft de rust die je zoekt. Er zijn verschillende apps die je begeleiden in het trainen van je brein. Headspace is hier een fijn voorbeeld van.

3. Geef betekenis aan deze tijd

“Niet geluk maar betekenis maakt het leven de moeite waard.” Schrijft Emily Esfahani Smith in het boek “De kracht van betekenis”. Een moeilijke periode maakt je wellicht niet direct heel gelukkig of blij. Toch kan het je leven meer betekenis geven en daardoor heel waardevol zijn. Hoe geef je betekenis aan een moeilijke periode?

Bedenk hoe je deze tijd zinvol kunt gebruiken. Wat is belangrijk voor jou? Wat zijn jouw belangrijkste waarden? Wat wil je bereiken? Bepaal wat je doelen zijn op lange termijn. Hoe kun je eerste stappen zetten richting deze doelen? Doelen geven ons richting en houvast. Je weet waarvoor je werkt en dat geeft voldoening. Ook al zijn het soms maar kleine stapjes. Hoe kun je ondanks de tegenslagen toch stappen zetten richting je doel?

In een onzekere periode als deze worden we vaak geconfronteerd met verlies, angsten en met onszelf. Juist als het lastig wordt is het hard werken om jezelf staande te houden: de zin van je handelen te vinden, je niet te verliezen in afleidingen, je emoties onder controle te houden en te voelen dat je een keuze hebt en daarnaar te handelen.

Voordat ik mijn laptop sluit, kijk ik op Facebook. Wat een prachtige initiatieven komen er voorbij. Mensen die lokale ondernemers steunen, zorgpersoneel dat op verschillende wijze gewaardeerd wordt en mensen die hun kwaliteiten inzetten om anderen te helpen door de crisis heen te komen. Ik ben ontroerd, want het effect van persoonlijk leiderschap gaat verder dan jezelf. Als je persoonlijke basis goed zit, kun je namelijk zinvoller met andere samenwerken. We staan niet los van onze omgeving. We zitten er samen in en komen er samen uit, ook in lastige tijden.


71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page