top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSanne Keulers

Emoties, wat moet je ermee?

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2020


Gevoelens en emoties zijn belangrijke signalen die je de weg kunnen wijzen naar het leven dat bij jou past. Op basis van je gevoelens maak je de belangrijkste beslissingen in je leven, zoals je partner, je vrienden en je werk. Maar je kunt ook aardig in de war raken door je gevoelens. Vreemd dat het heel normaal is om van alles te leren over de wereld buiten ons, maar dat we niets leren over hoe wijzelf in elkaar zitten. Terwijl hier de sleutel ligt tot een succesvol, gelukkig en vrij leven. Want om adequate om te gaan met verschillende situaties die je tegenkomt in het leven, is het belangrijk dat je sturing kunt geven aan jezelf. Sturing geven aan je eigen gedrag en aan je emoties, zodat je de persoon kunt zijn die jij wilt zijn.

Hoe je omgaat met emoties begin je te leren als kind. Wanneer jij je gevoelens uit naar je ouders en zij luisteren en respecteren je als jij je grenzen aangeeft, dan leer jij daardoor ook je eigen gevoelens te respecteren en belangrijk te vinden. Je leert dat je gevoelens er toe doen. Je leert op je gevoelens te vertrouwen en hierdoor groeit je zelfvertrouwen. Je bent je bewust van je gevoelens en voelt ze. Sommige emoties corresponderen niet met wie jij wilt zijn. Bewust zijn van je emoties geeft je de ruimte om een keus te maken. Ga ik mijn gedrag laten voortvloeien uit mijn emotie, of draag ik mijn emotie en gedraag ik mij zoals ik wil zijn.


Volwassenen die op deze manier met emoties omgaan zijn zelfbewust. Hun gevoelens wijzen hun de weg in het leven. Ze ervaren de emoties precies zoals ze zijn en weten dat zij niet hun emoties zijn. Hun emoties definiëren niet wie zij zijn. Als ze angst ervaren, zijn ze bijvoorbeeld niet gelijk een angstig persoon. Ze observeren hun emotie, maar geloven dat ze tegen de uitdaging zijn opgewassen. Ze hebben geleerd de emotie te dragen en zichzelf in deze situaties gerust te stellen, te kalmeren of af te leiden.

Wanneer jouw gevoelens als kind genegeerd of op een bepaalde manier niet erkend worden, dan is het voor jezelf lastig om op je gevoelens te vertrouwen en weet je soms niet zo goed wat je voelt. Je gevoelens brengen je dan in de war. Als kind kan je je gevoelens gaan ontkennen of wegstoppen, omdat je daardoor de angst of pijn minder goed hoeft te voelen. Je hebt jezelf strategieën eigen gemaakt die je helpen om te gaan met de pijn en verwarring.


Deze strategieën kunnen ervoor zorgen dat je op een andere wijze leert omgaan met je emoties. Je hebt bijvoorbeeld geleerd om de emoties te accepteren, maar doet weinig moeite om je stemming te veranderen. In praktijk betekent dat vaak dat je of blijft hangen in je negatieve gevoelens, omdat je geen manier ziet om ze te veranderen. Of dat je een onverstoorbaar optimistische houding aanneemt, zodat je negatieve emoties niet echt hoeft te voelen. Een derde manier van omgaan met emoties is dat je wordt overspoeld door je emoties. Je bent je te weinig bewust van de emoties die zich in jou afspelen. Je weet niet goed wat je overkomt en wat de oorzaak is.


Het goed om leren gaan met emoties helpt je bij het maken van de juiste keuzes. Het leert je te vertrouwen op jezelf. Het leert je waar je grenzen liggen en deze te respecteren. Hoe je omgaat met jezelf en met je emoties is geen vaststaand gegeven. Je kunt het leren. Dit leren begint met reflecteren op jezelf. Neem de rust om naar je eigen gedrag, gevoelens en gedachten te kijken. Kijk met respect en nieuwsgierigheid naar jezelf. Blijf jezelf verwonderen over wat er zich in je afspeelt. Wanneer je bewust durft stil te staan bij wat je voelt en hier ook nog eens over durft te praten zal je zelfrespect groeien. Kom los van het verhaal dat je over jezelf vertelt en leer met respect kijken naar wie je werkelijk bent.

BRON:

*Helmi Tunnissen, Investeren in emoties, psychologisch gereedschap voor managers, scriptum psychologie

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page