top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSanne Keulers

Ode aan fouten


Afgelopen zaterdag lag hij op de deurmat. Een geweldig mooi boek: “De kracht van Kwetsbaarheid” van Brené Brown. Het gaat over wat kwetsbaarheid en moed met elkaar te maken hebben. Waarom het zo eng is om je kwetsbaar op te stellen, maar ook wat we allemaal doen om die kwetsbaarheid maar niet te hoeven voelen. Het begint met een passage uit de toespraak van Theodore Roosevelt, De man in de Arena.

‘Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is; Die desondanks toch probeert iets te bereiken; die groot enthousiasme en grote toewijding kent; die zich helemaal geeft voor de goede zaak; die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft, en die, als het tegenzit en als hij faalt in elk geval grote moed heeft getoond…’

Voor mij is dit een ode aan het maken van fouten, het voelen dat je faalt en ondanks dat toch door gaan. Opnieuw en opnieuw proberen, hoe moeilijk het ook is. En je waarde als mens, als partner, moeder, manager of werknemer, niet halen uit het resultaat waarnaar je streeft, maar uit de moed die je opbrengt om het steeds opnieuw te proberen. Ook al zijn de stapjes nog zo klein en lijken je doelen zo ver weg. Een proces dat vaak onzichtbaar is voor de mensen om je heen. Daarom is het zo belangrijk dat je jezelf daarop beoordeeld en je oordeel over jezelf niet laat afhangen van wat anderen van je vinden. De man of vouw die probeert en daarin streeft naar “goed genoeg”, dat is mijn held.


77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page