top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSanne Keulers

Jezelf zijn in nieuwe tijden.


Ongeveer het eerste dat ik leerde tijdens mijn studie tot coach, was dat ik niet de enige was die onrust ervoer. Lang niet de enige. Dit verraste mij, want lange tijd dacht ik echt dat alles bij de mensen in mijn omgeving wel goed ging. Dat zij geen last hadden van onrust en onzekerheid. Het bleek een soort Facebook-illusie. Waarin ik alleen dat gedeelte te zien kreeg, dat mooi en vrolijk is en alles onder controle heeft.

In het onderzoek tijdens mijn studie zag ik hoeveel rust het mensen gaf om deze onzekere gevoelens te bespreken. Ze gaven aan hoe fijn het was om er helemaal te mogen zijn, met die onzekerheid, met het niet weten, met het niet kunnen. Hoe lekker het was om niet een gedeelte van henzelf weg te hoeven drukken, omdat het niet lijkt te voldoen.

De een na de ander kwam binnen met een vorm van onrust, onzekerheid of angst. Ik begon mij af te vragen: Als er zoveel mensen onrust ervaren, wat is er dan op dit moment aan het hand? Worden er op dit moment andere eisen aan mensen gesteld?

Toen ik studeerde voelde ik de druk om bij elk feestje aanwezig te zijn, ik wilde absoluut niks missen. Ook voelde ik de druk om te leren, carrière te maken, een goede vriendin en dochter te zijn en ook nog een leuke vriend te scoren. Wat leek iedereen voor te lopen op mij.

Om de tijd waarin we leven beter te begrijpen, kunnen we een kijkje nemen in de afgelopen 100 jaar. Als je je leven vergelijkt met die van je opa en oma dan kun jij veel meer zelf invulling geven aan je leven. Je hebt meer keuzevrijheid, wat je meer mogelijkheden geeft. Niet alles is meer standaard uitgestippeld. Je hoeft niet meer per sé slager te worden omdat je vader slager is.

Maar al die keuzes leiden ook tot verwarring en onzekerheid. Want wat wil je eigenlijk en wat is realistisch? Het idee waarmee we zijn opgegroeid dat alles mogelijk is, is onrealistisch. In één leven is niet alles mogelijk en zal je keuzes moeten maken en prioriteiten moeten stellen.

Daarnaast worden we nu zelf verantwoordelijk gehouden voor onze keuzes. Als je een baan niet krijgt is het geen domme pech, maar had je het beter of anders aan moeten pakken. Dan was het vast wel gelukt. Dit verhoogt de druk die ligt op het maken van de keuzes. Als je een fout maakt dan heb je zelf verzaakt.

Deze nieuwe tendensen vragen om nieuwe vaardigheden van ons. Want met zoveel mogelijkheden is het belangrijk dat je leert hoe je de juiste keuze kunt maken. In een tijd waarin alles maakbaar lijkt, is het handig te leren hoe je je eigen verwachtingen kunt managen. Zodat je ook daadwerkelijk blij kunt zijn met wat je bereikt. Het is een tijd waarin het nodig is kennis te hebben van wat er innerlijk in je afspeelt, zodat je een goed kompas hebt die je de weg wijst. Want alleen zo creëer je een leven dat past bij wie jij bent.


71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page